Monday, November 17, 2014

Dilema Memiliki Rumah Sendiri

Blog bersawang selama setahun...lama betul tak update...ni sebab demam mengarang thesis dah dtg so, alang2 jenguk la sekali blog yang dah bersawang...
Just nak cerita our journey house hunting di Kota bharu kelantan.
Di sebabkan hubby kerja kat USM, so kami memang plan nak stay foot kat kelantan la at least a while. Tapi we both memang bukan ic 03, (bukan lahir kelantan) so kepayahan itu memang amat terasa.

Tapi kali ni nak cerita pasal housing price dekat kelantan. Ramai orang luar think that rumah dan kos hidup kat kelantan ni murah, tp sebenarnye harga rumah kat kelantan ni dah setaraf rumah kat kL ngan selangor dah. Tak caya blh survey kat mudah.
ni contoh rumah area puchong..harga 460k

ni contoh semi-D kat puncak alam..even puncak alam jauh kan..tp ni harga rumah semi-D bukan teres.

ni pulak teres kat kubang kerian dima terletaknya USM..teres lama jugak ni..

ni pulak harga rumah teres betul2 depan rumah teres yang kami beli..400k harga di letak..ternganga kejap tgk..haha

Memang fokus kat rumah teres sebab nak duduk dalam kawasan perumahan.rasa safe sikit ada jiran2 sebab hubby ada shift malam. Kalau banglo lagi la mahal dari ni kan.tp kadang2 rasa banglo ngan teres sama je mahal. Ni semua harga before GST..